sábado, 3 de abril de 2010

SEGON DE BATXILLERAT - PROJECTE 4 -

El pensament de Sèneca era el dels antics estoïcs, però en alguns cassos incorpora la seva pròpia visiño i la d’altres pensadors com Epicur.
Per a ell la filosofía havía d’encaminar a les persones cap a la virtut i per a això la lògica i la física aporten un fonament a l’ética i a aquesta Sèneca afegeix l’esforç per actuar i pensar rectament. Per a Sèneca es feliç aquell que ha superat els temors i els desitjos. L’ànima ha de ajudar a la persona a resistir als desitjos. La mort no és ni un bé ni un mal, perquè depén de les circumstàncies de la vida de la persona. Sèneca era un ferm defensor de les llibertats i de les igualtats dels humans.
En referència a la lògica, va ser un defensor de la corporeïtat de les cosses, per tant critica la teoria ideològica del món de les idees de Plató. Totes les idees són corporees i els nostres sentits capten aquestes realitats i les accepten amb evidència, i aquestes idees poden organitzar-se en ciència perquè el món és racional. Sèneca considera a la terra com a un gran ésser viu amb les mateixes necessitats i humors que les persones i amb aquesta teoria vol explicar els fenòmens de la naturalesa. En aquest aspecte del món Sèneca rebutja les figures mitològiques gregues i romanes.

En els següents enllaços es pot trobar tot el resum de la filosofía de Sèneca i sobre el seu pensament:

- http://www.weblioteca.com.ar/textos/biografias/seneca.htm
- http://www.filosofia.org/enc/ece/e50264.htm

No hay comentarios: