sábado, 3 de octubre de 2009

SEGON DE BATXILLERAT - PROJECTE 1 -



VIDA:
Sèneca és un filòsof, escriptor i home d'estat romà que intenta conciliar diferents formes de pensament amb la intenció d'aconseguir un món més harmoniós i pacífic.

Nascut en una província de l'imperi romà l'any 3 a.C., va viure a l'època conflictiva de Caligula, Claudi i Neró, fidel a la seva postura estoica, consistent en aprendre a enfrontar l'adversitat sense flaquejar i acceptar la realitat, ja que aquesta transcendeix la voluntat humana. El pensament de Sèneca es nodreix d'idees estoiques i epicúries que juntament amb la seva aportació original a la filosofia, com a instrument pràctic, constitueix una contribució sempre vigent i útil per a les generacions modernes, obligades a viure una realitat alienant. El seu pare, va tenir una àmplia formació en retòrica i va escriure algunes obres amb la intenció que servissin com una guia d'educació per als seus fills.

Sèneca va ser el segon de tres germans, nascuts en el si d'una família fonamentada en els valors de l'honor i l'austeritat, característica de gran part de la tradició romana. Va estudiar retòrica i disciplines com gramàtica, història i geografia, dedicant-se finalment a la filosofia, en aquest moment indispensable per a qui decidia desenvolupar una carrera política.
Sèneca es va ocupar de l'educació de Neró i quan aquest va ser elegit emperador, va ser el seu conseller. La conspiració per prendre-li el poder Neró el va tocar de prop, però la seva participació va ser poc probable encara que el seu nom figurés entre els successors al tron de l'imperi. Descobert el pla, Neró el va condemnar a suïcidar tallant-se les venes i prenent cicuta. Sèneca va acatar l'ordre amb l'estoïcisme que va defensar al llarg de la seva vida, morint l'any 65.

OBRA:
Les tragèdies de Sèneca van ser fetes per ser llegides al públic, ja que en aquella època l'escenificació no era un fet molt freqüent.

En les seves obres Sèneca planteja els problemes propis d'aquest moment històric, en què estan inclosos com és d'esperar, el seu sentit de l'existència i el seu ideal estoic. El problema central està donat per l'exercici i les conseqüències del despotisme absolut. Sèneca reintepreta els mites de la tragèdia grega descrivint la vida dels emperadors com un joc d'horror i disbauxa que porten a la pèrdua del bé comú. Els personatges s'enfronten amb violència i castiguen a les víctimes innocents, a vegades amb trets caricaturescos.

L'obra de Sèneca va ser escrita aproximadament entre els anys 50 i 60 de la nostra era i van ser nou tragèdies: Hèrcules delirant, Las troyanas, Les fenícies, Medea, Fedra, Èdip, Agamèmnon, Tiestes i Hèrcules a l'Eta. A més va escriure el drama Octavia i una sèrie d'Epigrames, encara que d'aquestes darreres obres no hi ha certesa de la seva autoria.

- http://filosofia.laguia2000.com/grandes-filosofos/seneca-y-su-obra
- http://filosofia.laguia2000.com/general/biografia-de-seneca

En aquest documental, ens ensenyen la vida i l'obra del filòsof Sèneca. Aquest és el video de la primera part del documental, les altres dues parts es poden veure al següent enllaç:
- http://www.youtube.com/results?search_query=obras+seneca&search_type=&aq=f

No hay comentarios: